Ιερά Μονή Εσφιγμένου . '' Εί έχεις καρδίαν δύνασαι σωθήναι ''.






Ένα ντοκυμαντέρ τού Νικολάου Αναγνωστόπουλου γιά τήν Ιερά Μονή Εσφιγμένου .


   Άγιοι καθηγούμενοι Ιερών Μονών στό Άγιον Όρος , καλούν σέ Μετάνοια τούς Φλωρινικούς καταληψίες τής Ιεράς Μονής Εσφιγμένου .


 Σύντομο ιστορικό : 

1972
Η Ι.Μ. Εσφιγμένου διακόπτει κάθε επικοινωνία με όλες τις Μονές του Αγίου Όρους και όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες έχοντας αποδεχθεί ως εκκλησιαστική κεφαλή τον «Αρχιεπίσκοπο» των Γ.Ο.Χ. (Παλαιοημερολογιτών) Αυξέντιο. Έκτοτε αρνείται κάθε συμμετοχή στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.
Πατριαρχικός Έξαρχος με Ιερκοινοτική Επιτροπή επισκέπτονται τη Μονή. Διαπιστώνουν ότι το ένα τρίτο των μοναχών είναι άγνωστοι. Η Ιερά Κοινότης αποφασίζει να μη γίνονται νέες εγγραφές μοναχολογίου.
1973
Πατριαρχική Εξαρχία στο Άγιον Όρος. Άρνηση κάθε διαλόγου από τους εν τη Μονή. Η Ε.Δ.Ι.Σ. (Έκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξις) αποφασίζει να ληφθούν τα δέοντα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
1974
Αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για απέλαση τεσσάρων πρωταιτίων, καθαίρεση του ενός (ηγουμένου Αθανασίου) και αποσχηματισμό των άλλων τριών. Έκτοτε θεωρείται πλέον ότι η Μονή δεν λειτουργεί νόμιμα.
1975
Αποβιώνει ο Αθανάσιος. Εκλέγεται νέος επικεφαλής ο ιερομόναχος Ευθύμιος. Ουδέποτε αναγνωρίστηκε η εκλογή από την Ιερά Κοινότητα.
1976
Καταγγελία για απαράδεκτη συμπεριφορά, κίνδυνο των κειμηλίων και απειλές των επικεφαλής της καταλήψεως προς δύο γέροντες μοναχούς.
1979
Πατριαρχική Εξαρχία στο Άγιον Όρος. Σύγκληση Ε.Δ.Ι.Σ., προσκαλούνται οι εν τη Μονή. Αρνούνται τον διάλογο. Απόφαση της Ιεράς Κοινότητος για απέλαση των επικεφαλής της Μονής.
1990
Ο Πατριάρχης Δημήτριος ζητά να επισκεφθεί τη Μονή αλλά δεν γίνεται δεκτός.
1991
Ο νέος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ.  Βαρθολομαίος προσκαλεί εγγράφως τους εντός της Μονής. Αρνούνται.
1997
Πρωτοβουλία του Διοικητή Αγίου Όρους για επίλυση του προβλήματος. Έκτοτε και μέχρι το 2001 έγιναν 17 άκαρπες συναντήσεις Ιεροκοινοτικής Επιτροπής με εκπροσώπους της Μονής. Στην τελευταία ο νυν επικεφαλής Μεθόδιος δηλώνει ότι φοβούνται πως οι εκτός Όρους υποστηρικτές τους θα τους θεωρήσουν προδότες αν επανασυνδεθούν με το Άγιον Όρος.
1999
Αποβιώνει ο Ευθύμιος και αναλαμβάνει ο Μεθόδιος Παπαλαμπρακόπουλος (με αντικανονική χειροτονία). Δεν αναγνωρίζεται ποτέ από την Ιερά Κοινότητα. Η στάση των στασιαστών σκληραίνει.
2001
Ο Μεθόδιος κατά την πανήγυρη της Αναλήψεως διακηρύττει ότι «μόνο στο μοναστήρι μας από το Πάσχα εκατό σχεδόν άτομα έχουν γυρίσει με το παλιό». Η προπαγάνδα και ο προσηλυτισμός στους δημόσιους χώρους και στα σκάφη γίνονται καθημερινότητα.
Οι εντός της Μονής παρεμποδίζουν την 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να διενεργήσει αυτοψία στα κειμήλια. Η Ιερά Κοινότητα διαπιστώνει αδυναμία παρακολουθήσεως των συμβαινόντων στη Μονή.
2007
Ο Μεθόδιος Παπαλαμπρακόπουλος καταδικάζεται για την παρεμπόδιση διενέργειας ελέγχου των κειμηλίων της Μονής από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
2008
Ο Εισαγγελέας Θεσσαλονίκης αποστέλλει έγγραφη ύστατη έκκληση προς όλες τις Αρχές για υλοποίηση των αποφάσεων περί απελάσεως.
2009
Ο Μεθόδιος και άλλοι 13 πρωταίτιοι καταδικάζονται για την κατάληψη της Μονής.

2ο12  
Το Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης , καταδίκασε τους πρωταιτίους της κατάληψης του Αντιπροσωπείου της Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές του Αγίου Όρους , σε 29 μήνες φυλάκιση με αναστολή για οπλοκατοχή, οπλοχρησία, επικίνδυνη σωματική βλάβη και απλή σωματική βλάβη κατά των μελών της  Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου !!!


Η κατάληψη όμως συνεχίζεται !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...